DE MOLEN IN OORLOGSTIJD

 

De molen had een verborgen functie in oorlogstijd. Met de stand van de wieken was het mogelijk om over grote afstand te communiceren en zo werden onderduikers en verzetslieden gewaarschuwd voor onraad. Tegen het eind van de oorlog is de molen gebruikt als uitkijkpost. Maar oorlog betekende ook
gevaar voor de molens. Aan het begin van Thornsche molen de Eerste Wereldoorlog werd de 'molen van Herfkens' opgeblazen om het schootveld van Fort Pannerden vrij te maken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het gebied de Duffelt onder water gestaan, de molen “De Duffelt” stond het water net aan de bovenkant van de belt. Ook is de molen nog beschoten.

 

De andere molen van de gemeente Ubbergen lag in 1944-1945 aan het front en is verloren gegaan in het oorlogsgeweld. Deze Thornsche molen was een begrip aan de doorgaande weg waaraan de naam van de familie Vierboom voorgoed verbonden is. De Stichting de Thornsche molen wil de molen weer gaan herbouwen, een initiatief waar de 'Kekerdomse' molenaars graag aan mee willen werken.

GAANDSTAND

wieken als boodschappers van gevoel

 

De molenaar is niet meer, de Duffeltmolen in Kekerdom rouwt.

 

(03-12-07 - Bron: de Gelderlander) door Hans Peeters
KEKERDOM – De enkeling die de aloude wiekentaal nog spreekt, herkent van mijlenver het sombere teken: de gaandstand. Afgelopen zaterdagmiddag, klokslag een uur, bracht Guus Dodemont, eigenaar van beltkorenmolen “De Duffelt” uit 1870 in Kekerdom, de machtige wieken van het rijksmonument in de rouwstand.
Een teken van afscheid, een bewijs van respect voor de molenaar die niet meer is. Dertig jaar lang was Millingenaar Arnold Seegers als vrijwillig molenaar de stuwende kracht achter de enig overgebleven windmolen van de Ooijpolder en de Nederlands- Duitse grensstreek de Duffelt. De molenaar van “De Duffelt” overleed vorige week op 76-jarige leeftijd na een ziekbed. Vandaag nemen zijn verwanten afscheid van de man wiens leven beheerst werd door de combinatie van windkracht en molenlagers, gesmeerd door varkensvet. De stand van de molenwieken straalt iets fascinerends, iets geheimzinnigs uit. De wieken brengen van oudsher berichten over, ze zijn de boodschappers van het gevoel. In vroegere tijden, toen niemand nog van de telefoon gehoord had, bracht de molenaar boodschappen via de wieken over. Aan de wiekenstand wist de molenmaker dat hij verwacht werd, wisten de boeren dat er niet gemalen
kon worden. En in oorlogstijd waarschuwden de wieken onderduikers en verzetsstrijders voor onraad. Op oudejaarsdag 1999 ging De Duffeltmolen samen met 300 andere molens in het land in de vreugdestand; met de wiek een fractie voor de toppositie, als nationale groet voor het nieuwe millennium. De linksomdraaiende Duffeltmolen staat nu ten teken van rouw een maand lang in de gaandstand, waarbij de bovenste wiek even na de toppositie wordt gepositioneerd. De kans bestaat volgens molenbaas Dodemont dat de molen daarna ‘overhek’ of ‘overkruis’ zal komen te staan: in rust voor langere tijd.