Gaandstand

De Gaandstand

(wieken als boodschappers van gevoel)

De Gaandstand is de rouwstand van de wieken. Dit wordt ingezet als een molenaar van een molen of een familielid is overleden. Hier onder vindt u een aantal gebeurtenissen waarbij de molen in de Gaandstand stond.

De molenaar is niet meer; molen “de Duffelt” in Kekerdom rouwt (03-12-2007 - Bron: de Gelderlander) door Hans Peeters.


KEKERDOM – De enkeling die de aloude wiekentaal nog spreekt, herkent van mijlenver het sombere teken: de Gaandstand.

Afgelopen zaterdagmiddag, klokslag een uur, bracht Guus Dodemont, eigenaar van beltkorenmolen “de Duffelt” uit 1870 in Kekerdom, de machtige wieken van het rijksmonument in de rouwstand.

Een teken van afscheid, een bewijs van respect voor de molenaar die niet meer is. Dertig jaar lang was Millingenaar Arnold Seegers als vrijwillig molenaar de stuwende kracht achter de enig overgebleven windmolen van de Ooijpolder en de Nederlands-/ Duitse grensstreek "de Duffelt". De molenaar van “de Duffelt” overleed vorige week op 76-jarige leeftijd na een ziekbed. Vandaag nemen zijn verwanten afscheid van de man wiens leven beheerst werd door de combinatie van windkracht en molenlagers, gesmeerd door varkensvet.

De linksom draaiende Duffeltmolen staat nu ten teken van rouw een maand lang in de gaandstand, waarbij de bovenste wiek even na de toppositie wordt gepositioneerd. De kans bestaat volgens molenbaas Dodemont dat de molen daarna ‘overhek’ of ‘overkruis’ zal komen te staan: in rust voor langere tijd.Mieke Huisman overleden (3 augustus 2016 - Bron: Henk Baron)


Ons bereikte het droevige bericht dat Mieke Huisman, echtgenote van Guus Dodemont (van de Kekerdomse Molen), op maandag 1 augustus is overleden.  Mieke zou volgende maand 73 jaar geworden zijn.  We wensen haar man Guus, de kinderen Marga, Ruud en Edith, de kleinkinderen, alsmede de overige familieleden en vrienden heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies. De avondwake vindt plaats op vrijdag 5 augustus om 19.00 uur in de RK kerk te Ooij. De crematiebijeenkomst wordt gehouden op zaterdag 6 augustus om 11.00 uur in de aula van crematorium  Waalstede, Staddijk 130 te Nijmegen. De Kekerdomse molen wordt vrijdagavond in de rouwstand gezet. De familie is dan in de molen aanwezig.Molens Berg en Dal in rouwstand na overlijden zoon molenaar (12-11-2016 - Bron: de Gelderlander)


GROESBEEK/ KEKERDOM - De drie molens die de gemeente Berg en Dal rijk is, gaan vanaf zaterdagmiddag om 16.00 uur in rouwstand in verband met het overlijden van de zoon van de molenaar van De Duffelt in Kekerdom. De 47-jarige Ruud Seegers overleed woensdag na een heftig kort ziekbed. Zowel molen De Duffelt, de Thornsche Molen in Persingen en de Zuidmolen in Groesbeek worden zes weken in de ‘gaande stand’ worden gezet.
Bijzonder moment in de Kekerdomse molen (11 september 2017 - Bron: Henk Baron)


Afgelopen zaterdag werd in de  romp van de Molen van Kekerdom, in het bijzijn van haar man Guus, familie en vrienden,  de urn geplaatst van Mieke Dodemont – Huisman. Er werd een woord gesproken door haar broer The en Marieke, nichtje van Guus . De urn werd geplaatst door haar broers Henk en Ton.  Gedurende de gehele bijeenkomst , die werd werd gehouden op de dag dat ze jarig was geweest en begeleid door schoonzus Hetty, werd er passende muziek gedraaid en was er een fotosessie te zien op een beamer. De molenaars verrasten Guus met een mooie kaars waar Miek haar geboortejaar en sterfdatum ( 1 augustus 2016) opstonden.  Na afloop kreeg ieder een fles wijn door Guus aangeboden  met het verzoek om die op een voor ieder juiste moment op te drinken en dan met de gedachten bij haar te zijn.